Hvordan påvirker sosiale medier samfunnet?

Innledning

Denne uken hadde jeg min første time med Arne Krokan som er foreleser i første modul av fire i faget Digital Markedsføring. Vi skal lære om digital økonomi og forretningsmodeller. Som første blogginnlegg fikk vi velge et valgfritt innlegg. Jeg tenkte å skrive om et spennende tema som jeg ønsker å belyse enda mer og som er samfunnsrelatert i dag. Dermed skal jeg ta for meg Sosiale Medier som en digital plattform og hvordan plattformen påvirker samfunnet. Sosiale medier er en digital plattform, hvor man kan kommunisere med mennesker døgnet rundt. Innholdet på SoMe er hovedsakelig laget av forbrukerne med hensikt om et budskap. Nå til dags bruker man plattformene både privat og i ulike jobb sammenhenger. Det at SoMe er en digital plattform gjør at man er tilgjengelig og fleksibel, uansett tiden på døgnet, noe som kan være en avgjørende faktor i noen tilfeller.

Hvordan påvirker sosiale medier samfunnet?

«Like» funksjonen på ulike arenaer med hovedfokus på bildedelingsplattformer.
Dette er en funksjon som kan påvirke menneskers følelser. Den har både positive og negative effekter. Hvor man publisere eget innhold og mennesker som følger deg kan velge å gi en «like». Ulempen ved denne «like» funksjonen er at unge nå til dags blir opphengt i likes, og kan få en følelse av ensomhet og lav selvtillit. Dersom antall «likes» er mindre enn ønsket. Likes er populært blant mange og for å bli likt eller ha et godt selvbilde setter man krav til seg selv, om et visst antall like på et bilde/post. Det positive ved denne funksjonen er at man kan «like» bildene til en man følger, og man får en følelse av annerkjennelse, oppmerksomhet og ikke minst en liten selvtillit boost.

Bruker vi mye tid på sosiale medier?

Vi leser ofte nyheter på sosiale medier og plattformen viser ofte et ikke sannferdig bilde av livet til de vi følger, men heller et glorifisert. Dette fører til unaturlige standarder, og dårlige psykisk helse blant unge.

Promotering av offentlige personer for produkter

Bedrifter begynner sakte men sikkert å markedsføre produktene sine over nett. Først og fremst er det viktig å se på hvilke segmenter, de er ute etter å finne og hvor de befinner seg. Produkter som er egnet til unge frontes gjerne av kjente personer for å tiltrekke seg flere. Dette gjør at det unge segmentet relaterer seg til personen og vil prøve produktet. Offentlige personer har en stemme i samfunnet og det er ikke alle som er klar over hvor stor påvirkningskraft de har i samfunnet. Dette kan også være farlig ved at de fronter produkter som ikke forsvarsmessig er sunt for et vanlig menneske eller i det hele tatt nødvendig. Dermed er det viktig at personer som har en synlig stemme vet hva de promoterer for og kan stå for valget deres.

Sosiale medier kan påvirke psykisk helse hos unge i negativ retning

Sosiale medier regnes som å være et viktig verktøy for blant annet å opprettholde kontakt med flere individer samt holde seg oppdatert på dagens samfunn gjennom ulike plattformer. Sosiale medier har flere positive sider, det gir oss for det første muligheten til å dele bilder og videoer med andre, og å prate med andre til tross for at man befinner seg i ulike land. I tillegg til at man har muligheten til å holde seg oppdatert på ting som skjer i nærheten og andre steder i verden.

Sosiale medier har også en negativ virkning den dag i dag. På grunn av ulike apper som blant annet bidrar til å endre på utseende, og gir muligheten til å dele det med andre, kan det ha en negativ effekt på deres psykiske helse. Det blir daglig postet ulike bilder og videoer av kjente personer som viser frem uvanlig tynne kropper som er med på å fremme ulike psykiske lidelser, slik som for eksempel anoreksi eller bidrar til at flere utfører plastikk kirurgi. Dette gir samfunnet et usunt bilde av hvordan man bør se ut. Budskapet som fremmes blir tolket slikt: «ser du ikke sånn ut, er du ikke god nok». Individene som fronter disse idealene har stor virkning på andre, spesielt de yngre. Dette fører til at andre ofte tenker at det er slik man bør se ut for å bli betraktet som vakker. Dersom man ikke føler at man er i stand til å oppnå et slikt utseende, kan dette føre til psykiske plager. Enkelte har også en tendens til å legge ut overfladiske bilder om deres perfekte liv og utseende, noe som fører til at andre vil se på sitt eget som tørt og kjedelig. Dette fører til at de lengter etter et lignende liv og ikke er fornøyd med sitt eget.

Konklusjon

Dermed har vi kommet frem til at sosiale medier har en negativ virkning på unge. Influensere som ikke er klar over egen stemmerett, er nødt til å bruke retten sin forsvarlig. Til syvende og sist er dette et stort samfunnsproblem som vil vokse med utviklingen av det digitale.

Kilder

https://snl.no/sosiale_medier

-MarianneBrustad

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *